FANTASTIČNA PREDAVANJA NA PRVOM DANU SUNSET SPORTS MEDIA FESTIVALA

Prvi dan Sunset Sports Media Festivala u Zadru donio zanimljiva predavanja sjajnih medijskih stručnjaka i sportskih velikana
PHOTO BY:
Luka Stanzl,Šime Zelić/PIXSELL & Mario Pavlović

U Zadar su stigli domaći i inozemni stručnjaci iz područja sporta, medija, odnosa s javnošću i marketinga  kako bi poslušali nove trendove, dobili nove ideje i uživali u predavanjima domaćih i svjetski poznatih govornika.

Prvo izdanje Sunset Sports Media Festivala otvoren je panelom pod nazivom ‘The Future Of Serie A’ na kojem su sudjelovali Michele Ciccarese, komercijalni i marketing direktor Lige Seria A, Diletta Leotta, Seria A sportska novinarka za DAZN i Ughetta Ercolano, viša potpredsjednica Content Southern Europe, DAZN Group. Pričalo se o izazovima upravljanja ligom u novom digitalnom dobu, uz istovremeno očuvanje starih vrijednosti i integriteta, predstavljeni su novi sadržaji koji očekuju gledatelje u Italiji za vrijeme nadolazeće sezone talijanskog prvenstva, a najviše se radilo na približavanju utakmica mlađim generacijama kroz metaverse, nove grafike i kamere koje podsjećaju na kadrove iz videoigrica, ali i na dodatnom širenju na društvene mreže.

Kako bi istaknula koliko je nogomet važan u Italiji, Diletta Leotta je podijelila priču. “Sjećam se na posljednjoj utakmici ove sezone u Milanu, na ekranu su bili menadžeri grupa, odvjetnici, političari koji su skakali kao dijete na Božić i to je možda moć nogometa. Uz onog si za koga vjeruješ, u što vjeruješ. Tamo je to kao druga religija. Oni to osjećaju u svom srcu.”

Uslijedio je panel ‘The Game Changers: Leading Women is Sports’ koji je okupio pet žena koje uspješno grade svoju karijeru u sportu i medijima, svijetu kojim tradicionalno dominiraju muškarci. Kako je to zapravo biti uspješna žena u sportskom ekosustavu i koje su to prepreke koje se moraju savladati na putu do vrha ispričale su nam Diletta Leotta, Amanda Guerra, novinarka CBS-a, Mirna Zidarić, novinarka HRT-a i Zdenka Zdrilić, žena koja stoji iza najvećeg i cijenjenog košarkaškog turnira u Zadru, dok je mjesto moderatorice preuzela Kate Abdo, novinarka CBS-a. Kroz vlastite priče dijelile su svoja novinarska iskustva, te se osvrnule na trenutni položaj žena u sportu i kako promijeniti muški diskurs koji prevladava.

Na zadnjem panelu prije stanke,  ENGAGE & EMPOWER: The Magic of Sports Marketing, govorilo se o marketingu u sportu, a sudionici su bili Stephen Cook, SVP, direktor sadržaja u IMG-u, Sasha Savic, izvršni direktor MediaComa, i Ray Lewis (2X Super Bowl prvak i MVP), dok je moderatorica bila Amanda Guerra (CBS Sports). Kada su u pitanju navijači diljem svijeta, ništa ne donosi takvu zamjensku identifikaciju kao sport. Bilo da se radi o njihovom omiljenom timu ili nekom od superzvijezda sportaša koje obožavaju, razina strasti i uključenosti navijača je beskonačna. Zaključak je da su sport, marketing i mediji isprepleteni i međusobno ovisni.

 „Sport prirodno povezuje brendove i marketing s publikom i njihovim obožavateljima. Osim sporta, u američkim medijima više nema ničega zbog čega bi ljudi dogovarali zajednička praćenja. Potrošači preuzimaju kontrolu nad svojim životima i odlučuju da provode vrijeme na ono što žele gledati. Ovih dana, sport je jedini program na TV-u koji se gleda uživo. Sve ostalo možete prilagoditi svom vremenu.“ – rekao je Sasha Savic.

Najveće zanimanje izazvala je prezentacija/predavanje jednog od ambasadora samog festivala, Petea Radovicha koji je predstavio temu ‘The Power of Story’ na kojoj nam je približio moć pripovijedanja, korijen cijele ljudske povijesti koji se prenosi s generacije na generaciju. Uvjerljive, živahne, emocionalne, dramatične, dirljive – sjajne priče dotiču nas na brojne načine i uvijek, bez iznimke, ostave nas da želimo više.

Radovich je predstavio neke od svojih omiljenih radova za CBS prošle godine, uključujući NFL suradnju za izlazak filma Top GunMaverick, s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, video s brojnim igračima NFL-a i onima koji su prvi odgovorili na pandemiju, priču o The Power Madonnine i Serie A u Milanu, te jedan od Peteovih omiljenih komada: NFL open s njegovim omiljenim glumcem, Johnom Malkovichem, koji je bio drugi najgledaniji NFL segment te sezone nakon Super Bowla i osvojio brojne nagrade u industriji.

„Natjerati ljude da ih zanima priča” ono je što pokreće Radovicha da proizvodi sadržaj. „Moći ispričati priču je prednost. Možete li sažeto, kreativno, emocionalno ispričati priču, to je način na koji možete doći do ljudi. Tek tri od svakih 100 oglasa zadržavaju vašu pozornost jednu sekundu ili više. Ista stvar je sa sportskim TV-om, puno toga postaje bijeli šum. Pokušajte i budite kreativni.“

Na posljednjem predavanju prvog dana ‘Athletes Owning Their Own Brands’ sudjelovali su Julian Edelamn (3X Super Bowl prvak i Super Bowl MVP), Samuel Biggers, specijalist za društvene mrežei Assaf Swissa, osnivač Coast Productions. Edelman je na vlastitom primjeru pokazao kako je prošlo doba kada su najpoznatiji svjetski sportaši samo dio momčadi s kojom imaju ugovor, već danas imaju više moći nego ikad i diverzificiraju se u razna poslovna područja interesa. Kao aktivni igrač u NFL-u, Edelman je primijetio da mu je potreban dodatni tim, izvan terena, koji će voditi njegov sadržaj na društvenim mrežama i brendiranje, kako bi se mogao usredotočiti na ono što treba raditi: igrati nogomet. Upoznao je Assafa i Samuela 2013. i počeli su graditi njegov brend kao tim unutar tvrtke Coast Productions.

Edelman kaže: „Ovo je put za igrača da sebe učini bogatijim, umjesto da obogati brend. To vam daje priliku da imate svoj glas. Htjeli mi to ili ne, idemo u tom smjeru. Bez obzira gdje se nalazite, svi su na svom telefonu. Ako ga možete koristiti za dobrobit onoga što volite i u što vjerujete, to može biti dobra stvar. Međutim, nikada nismo zaboravili što je bilo broj 1.. Nogomet. To je ono što je natjeralo ljude da me prate, gledaju, kupuju proizvode koje ja podržavam.“

Prvi dan Festivala zaokružen je nastupom Petra Graše i DJ Bizze. Predavanja se nastavljaju danas  u 11 sati, a na rasporedu su Out of The Box, Started From The Bottom, Now We’re Here, In The Ring With Stephen Espinoza, Underdogs, zaključno sa završnim ‘Football vs Football’ na kojemu će sudjelovati Ray Lewis, Julian Edelman, Pete Radovich i Peter Schmeichel.

Prvo izdanje Sunset Sports Media Festivala zatvorit će večeras Neno Belan i Fiumensi, a ulaz na koncert je slobodan.

OSTALE NOVOSTI