SofaScore – hrvatska aplikacija koja je promijenila način praćenja sporta u čitavom svijetu

Koliko je danas u sportu važna statistika? Koliko su korisnici zainteresirani za dodatne informacije i na koji način SofaScore pomaže u radu sportskim novinarima diljem svijeta? Odgovore na ta pitanja ponudili su govornici panela naziva „Unicorns and data rainbows“.

Komentirajući današnju poziciju hrvatske tvrtke David Mrkonjić, kao jedan od glavnih pokretača rasta marketing tima, napomenuo je kako SofaScore danas bilježi 25 milijuna aktivnih korisnika aplikacije mjesečno i da su trenutno prisutni u svim krajevima svijeta. Davidov glavni fokus danas je kreiranje i provođenje strategije suradnji s vodećim svjetskim medijskim kompanijama te kreiranje i isporuka interesantnog, relevantnog i informativnog sadržaja čitateljima diljem svijeta.

„Ono po čemu se ističemo je pristup kojim korisnicima, ali i novinarima nudimo gotove grafike i statistiku, u samo nekoliko trenutaka nakon završetka utakmica. Danas radimo s više od 100 medijskih kuća diljem svijeta, fokusirajući se na top 3 medijske kuće u pojedinim državama. Takve suradnje imamo primjerice i s medijima kao što su ESPN, Diario As i Mundo Deportivo.“ – istaknuo je David Mrkonjić, Head of Partnerships, Sofascore.

Toni Jermaniš, Toribio Blanco Soto, David Nelson, David Mrkonjić, Damjan Rudež

Komentirajući uspjeh njihove aplikacije i poslovnog modela Toni Jermaniš je istaknuo kako su u širenju tržišta, između ostalog, fokusirani na akviziciju korisnika kroz praćenje utakmica mlađih uzrasta ili nižih razina natjecanja koje inače nisu bile u fokusu.

„Na taj način osiguravamo širenje baze korisnika, nudimo priliku mladim ljudima da prate svoje nastupe i statistiku, njihovi roditelji i prijatelji također žele biti uključeni i prate natjecanja. Tako učinkovito spajamo strategiju rasta Sofascorea s emocionalnom komponentom praćenja omiljenih klubova i igrača, fokusirajući se i na niže ligaške te amaterske sportaše.“ – dodao je Toni Jermaniš, Head of Data Operationsa.

Govoreći o počecima suradnje između Mudno Deportiva, kao druge najstarije sportske medijske kuće u Europi i mlade kompanije kao što je SofaScore,  zamjenik glavnog direktora Toribio Blanco Soto istaknuo je: „I prije početka suradnje s tvrtkom SofaScore imali smo svoj tim koji je pratio statistiku i radio dubinske analize. No njihov proizvod je donio nove mogućnosti i nevjerojatnu brzinu u obradi i pripremi podataka. Kroz ovu suradnju imamo mogućnost jasnije prenijeti novinarske zaključke, objaviti informacije koje kroz jednostavne i zanimljive grafike za naše čitatelje nude dodanu vrijednost“.

Unicorns and data rainbows

David Nelson, direktor Diario AS, jednog od vodećih sportskih listova u Španjolskoj sa snažnim fokusom na europski nogomet, ali i američke sportove te tenis i golf dodao je kako je suradnja sa tvrtkom SofaScore timom win-win situacija u kojoj novinari imaju priliku u kratkom roku dobiti posebne statistike koje žele, a koje su pritom lijepo prezentirane i jasne čitateljima. „Ono što smo primijetili je da naši čitatelji takav sadržaj konzumiraju vrlo rado i u velikim brojevima.“

Nadovezujući se na sugovornike David Mrkonjić je dodao kako SofaScore svojim projektima i aktivnostima želim ispuniti potrebe novinara i svih korisnika, te pritom ponuditi sadržaj koji je jedinstven i to uspješno rade već godinama. „Ponosni smo na činjenicu da se radi o hrvatskom proizvodu pa tako i na suradnju s Lukom Modrićem kao našim ambasadorom. Sretni smo što je Luka prihvatio raditi s nama jer nam je to dodatna potvrda kvalitete.“ – dodao je David.

Govoreći o budućnosti SofaScore Toni Jermaniš je istaknuto kako je njihovo tržište globalno, te da su fokusirani na velika tržišta. „Upravo smo napravili snažniji iskorak u Egiptu. Od iduće sezone krećemo s intenzivnijim praćenjem ženskog nogometa. Stalno tražimo nove prilike i mogućnosti, te nove sportove u kojima je statistika posebno važna.“ – zaključio je Toni.

Panel raspravom je zaključeno kako je SofaScore danas nezaobilazan partner medijima i novinarima kojima nude jedinstven pogled na sport i sportsku statistiku, te da su prvi izbor milijunima korisnika koji danas mogu pratiti više od 20 različitih sportova dostupnih na njihovoj aplikaciji, čime se nalaze na dobrom putu da postanu treći hrvatski „Unicorn“.

OSTALE NOVOSTI