MVP na balkanski način – agent koji je postavio igru

Srpski superagent Miško Ražnatović u čijem je klubu Mega Nikola Jokić započeo profesionalnu karijeru i iz njega se otisnuo u NBA, u prepunoj dvorani Providurove palače ispričao je Peteu Radovichu i svim posjetiteljima svoj životni put od nogometaša do profesionalnog košarkaša, a kasnije pravnika koji je osnovao vodeću košarkašku agenciju BeoBasket. Jedini agent koji je ikada predstavljao MVP Eurolige i MVP NBA lige u istoj godini i jedini europski agent koji je dva puta zaredom predstavljao MVP NBA lige otkrio je najzanimljivije detalje na svom putu prema nevjerojatnom svjetskom uspjehu.

Miško Ražnatović i Pete Radovich

„U dobi od 10-11 godina svi smo igrali nogomet ispred svojih kuća. Jednog dana otac mi je rekao: Slušaj, sine, jako si loš u tome. Možda da probaš nešto s rukama? Vrlo brzo sam se prebacio na košarku i ljubav prema košarci je iz godine u godinu rasla. S manje od 22 godine završio sam pravo te sam nakon jedne loše sezone odlučio prestati s košarkom i baviti se samo pravom. Kad su naši igrači dobili neke značajnije novce, shvatili su da im je potrebna pravna zaštita te su mi prilazili s upitima o sklapanju ugovora. Nisam imao od koga kopirati, krenuo sam iz samih početaka. Agenti su u tom vremenu bili zainteresirani samo za najveće igrače, a čak 70-80% igrača nije imalo svog agenta. Postepeno sam učio i napredovao te nakon što sam uspio lokalno, odlučio sam krenuti i internacionalno. Tek nakon što mi je Dušan Ivković dao svoje povjerenje, svi su znali da je Miško spreman i tad je sve krenulo“ ispričao je Miško Ražnatović na početku predavanja.

Prepuna dvorana na panelu “The man who changed the game”

Objasnio je i razliku između američkih i balkanskih agenata te istaknuo kako su američki plahi i babysittaju igrače te da gotovo nitko od njih nema hrabrosti otvoreno reći igračima kako stvari stoje. Miško od početka radi posao na svoj način koji nije mijenjao niti godinama kasnije kad je uslijedilo razdoblje najvećih uspjeha i smatra da je njegova obveza razgovarati s igračem i uvjeriti ga kad griješi. Na zanimljiv način dotaknuo se i priče o Bobanu Marjanoviću, snimanju reklama i Hollywoodu, ali i prvi put u Zadru ispričao priču o tome kako je otkrio Nikolu Jokića.

Frank Leenders u publici

U karijeri Miška Ražnatovića loših procjena bilo je puno više nego ovih dobrih jer jako puno faktora utječe na to da bi došlo do velikog uspjeha. Otkrio je i da uživa gledati košarku u svoje slobodno vrijeme, osim NBA-a i Eurolige rado pogleda i turnire košarkaša mlađih od 15 godina. Kad ga ljudi vide na tribinama i misle da radi, on se zapravo bavi onime što najviše voli. Za kraj je najavio da će se gledajući mlade generacije uspješna Mega priča nastaviti – STAY TUNED!

OSTALE NOVOSTI

Panel about nothing

„Panel about nothing“ na festivalskoj pozornici okupio je Damjana Rudeža, Petea Radovicha, Marija Ančića, Anitu Jones, Stephena Jacksona, Matta Barnesa