Josip Pavić

State Secretary, Ministry of Sports, Croatia

Josip Pavić bivši je profesionalni vaterpolo igrač koji je nakon 19 godina uspješne sportske karijere svoj poslovni put nastavio u Ministarstvu turizma i sporta.

Rodom iz Splita, gdje je završio i Ekonomski fakultet te zadobio titulu magistra, svoje prve sportske profesionalne korake započinje u Vaterpolo klubu Jadran u Splitu. Karijerni put nastavio je sve do Hrvatske vaterpolske reprezentacije za koju je igrao šest godina, a na čijem je čelu osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2005., 2010. i 2011. godine. U isto vrijeme igrao je kao kapetan grčkog Olympiacosa te ostvario mnoge uspjehe za atenski klub. 2013. postaje i predsjednik Komisije sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora i član Vijeća HOO-a, a tijekom svoje dugogodišnje sportske karijere osvojio je i mnogobrojna priznanja i nagrade. Dobitnik je nagrade Večernjeg lista za najboljeg vaterpolo igrača 2005., 2011. i 2012. godine, kao i nagrade grada Zagreba za najboljeg igrača 2012. godine. Osim individualnih priznanja, domovina ga je nagradila Ordenom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, kao i Redom hrvatskog pletera te Državnom nagradom za sport Franjo Bučar. Sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine gdje je osvojio zlato, kao i u Rio de Janeiru 2016. gdje je osvojio srebrnu medalju te imao čast nositi zastavu domovine na svečanom otvorenju igara. Svoju dugogodišnju ljubav prema sportu nastavio je kao Posebni savjetnik Ministra turizma i sporta od 2020. do 2022., nakon čega je započeo obnašati funkciju Državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta na kojoj je i danas.

Govori engleski, grčki, talijanski i pasivno francuski, a veliki je ljubitelj dobrotvornog djelovanja. Aktivno sudjeluje u različitim humanitarnim akcijama s djecom s poteškoćama u razvoju, ambasador je Europskog tjedna sporta, a često sudjeluje i u promicanju međunarodnih projekata za razvoj sporta.

SUDJELUJE NA: